Mazurek to obowiązkowe ciasto na Wielkanoc. Powinno się je przygotować na tydzień przed podaniem. Dzięki temu mazurek będzie kruchy i delikatny.
Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej z cukrem pudrem i dodaj sól. Zimne masło posiekaj i również dodaj do mąki. Ugotowane żółtka przetrzyj przez sitko i dodaj do ciasta. Zagnieć. Następnie wstaw ciasto do lodówki na 15 minut.
Nastaw piekarnik na 180°C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i ułóż je w dowolnym kształcie, jednocześnie wyrównując powierzchnię. Zostaw trochę ciasta, aby zrobić z niego wałeczek dookoła. Nakłuj spód ciasta widelcem. Posmaruj boki roztrzepanym jajkiem. Włóż gotowe mazurki do piekarnika. Piecz tak długo, aż ciasto się zrumieni, czyli około 12-16 minut.
Po upieczeniu ciasto lekko ostudź. Następnie posmaruj spód powidłami śliwkowymi i wyłóż masę kajmakową. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, dodaj więcej mleka.
Stopniowo wylewaj czekoladę na masę kajmakową. Rozprowadź delikatnie nożem, wygładzając powierzchnię. Mazurki udekoruj płatkami migdałowymi i orzechami. Smacznego!
Dodaj komentarz