Mazurek z orzechami

Mazurek to obowiązkowe ciasto na Wielkanoc. Powinno się je przygotować na tydzień przed podaniem. Dzięki temu mazurek będzie kruchy i delikatny.

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła Łaciate
  • 3 duże ugotowane żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko

Masa:

  • powidła śliwkowe
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 6 łyżek mleka UHT Łaciate 3,2%
  • płatki migdałów
  • kilka orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej z cukrem pudrem i dodaj sól. Zimne masło posiekaj i również dodaj do mąki. Ugotowane żółtka przetrzyj przez sitko i dodaj do ciasta. Zagnieć. Następnie wstaw ciasto do lodówki na 15 minut.



Krok 2

Nastaw piekarnik na 180°C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i ułóż je w dowolnym kształcie, jednocześnie wyrównując powierzchnię. Zostaw trochę ciasta, aby zrobić z niego wałeczek dookoła. Nakłuj spód ciasta widelcem. Posmaruj boki roztrzepanym jajkiem. Włóż gotowe mazurki do piekarnika. Piecz tak długo, aż ciasto się zrumieni, czyli około 12-16 minut.



Krok 3

Po upieczeniu ciasto lekko ostudź. Następnie posmaruj spód powidłami śliwkowymi i wyłóż masę kajmakową. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, dodaj więcej mleka.



Krok 4 

Stopniowo wylewaj czekoladę na masę kajmakową. Rozprowadź delikatnie nożem, wygładzając powierzchnię. Mazurki udekoruj płatkami migdałowymi i orzechami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.