Mech leśny ze śmietanką łaciatą

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 100 g mascarpone
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fiksy
  • Dodatkowo:
  • 2 owoce granatu

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopt: jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i wszystko zmiksować. Dodać szpinak i utrzeć razem blenderem z jajkami. Na końcu dodać przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 50 minut w temp. 180C.



Krok 2

Po wyjęciu ostudzić i odkroić wierzch ciasta ok. 1/3 i rozdrobnić.



Krok 3

Krem: śmietankę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrami przy użyciu miksera. Dodać śmietan-fiksy i utrzeć. Krem wyłożyć na biszkopt, rozprowadzić i posypać przygotowanymi ze skrojonej części okruchami. Wyłożyć owoce granatu na wierzchu i schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.