Meksykańskie burito

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 placków do tortilli
  • ½ kg mielonej wołowiny
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka żółta
  • ,1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 20 dag sera żółtego
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobniutko posiekany czosnek. Smażyć, aż cebula stanie się lekko szklista.



Krok 2

Dodać paprykę ostrą, kmin rzymski i oregano, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.



Krok 3

Dodać zmieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zbrązowieje.



Krok 4

Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i cukier. Wymieszać i dusić przez 20 minut na małym ogniu. Podlać bulionem.



Krok 5

Dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić jeszcze przez 10 minut.



Krok 6

Na koniec dodać czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i dusić jeszcze przez 2-3 minuty.



Krok 7

Nakładać farsz na placki do tortilli. Posypać startym żółtym serem, zawinąć i piec przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.