Miękkie pierniki

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • mąka 3 szk,
  • żółtka 4 szt ,
  • białka 2 szt ,
  • cukier 3/4 szk,
  • kakao 2 łyżki,
  • śmietana 18 % Łaciata 100 ml,
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki,
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki,
  • miód 200 g,
  • masło Łaciate 125 g

Polewa

  • mleko Łaciate 10 łyżek,
  • czekolada mleczna 100 g

Przygotowanie

Krok 1

Miód zagotować wraz z przyprawą do piernika. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać do momentu aż masło roztopi się. Całość ostudzić. Śmietankę wymieszać z sodą i odstawić aby podwoiła swoją objętość. Białka ubić na pianę, dodawać małymi porcjami cukier. Następnie dodać żółtka i całość ponownie zmiksować. Masę wylać do mąki wymieszanej z kakao, wymieszać. Następnie dodać miód, ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietankę i ponownie wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto posypać mąką i rozwałkować na grubość 3 - 4 mm. Za pomocą foremek wykrawać pierniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierniczki. Piec 7 - 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Na koniec przygotować polewę. Mleko podgrzać, dodać połamaną czekoladę. Całość podgrzewać do momentu aż czekolada rozpuści się. Przygotowaną polewą posmarować pierniki.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.