Mięso cielęce z dodatkiem orzechów włoskich z imbirem

Cielęcina z orzechami włoskimi jest pysznym i wartościowym daniem. Orzechy włoskie wpływają pozytywnie na układ krążenia, wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Poprawiają również wygląd cery.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Orzechy, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Orzechy, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g cielęciny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 przeciśnięty przez praskę czosnek
  • 2 małe cebule
  • 150 g orzechów włoskich
  • garść suszonych moreli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kieliszek czerwonego wina

Przygotowanie

Krok 1

Morele moczymy w wodzie. Mieszamy imbir z sosem sojowym i 1 łyżką oleju. Cielęcinę kroimy w paski i nacieramy równomiernie przygotowaną wcześniej marynatą, po czym odstawiamy na pół godziny.



Krok 2

Na pozostałych 2 łyżkach oleju smażymy mięso. Po 5 minutach dolewamy wino, pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.



Krok 3

Przed końcem smażenia wrzucamy orzechy włoskie i morele. Całość smażymy jeszcze przez 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.