Mięso z kurczaka w chrzanowo-miodowej marynacie

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kurczaka
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do miseczki, dodać chrzan, przyprawę do kurczaka. paprykę wędzoną w proszku, miód, oliwę i wymieszać.





Krok 2

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i oprószyć pieprzem.





Krok 3

Dokładnie posmarować marynatą i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.





Krok 4

Następnie razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Podlać odrobiną wody, przykryć i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 1 godziny, polewając od czasu do czasu powstałym sosem.





Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.