Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty włożyć do miski, wymieszać.
Mięso ze wszystkich stron dokładnie obtoczyć w marynacie. Uformować i mocno zawinąć nitką kuchenną.
Następnie włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.
Mięso razem z rękawem włożyć do naczynia żaroodpornego, wykałaczką w foli zrobić kilka dziurek. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem, ponownie włożyć do gorącego piekarnika, żeby powstała chrupiąca skórka, a mięso nabrało rumianego koloru.
W taki sam sposób można przygotować inny gatunek mięsa wieprzowego.
Dodaj komentarz