Mleczna kanapka

Autor:

Iwa90

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 80 g mąki,
  • 100 g kakao,
  • 200 g cukru,
  • 10 jajek,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli

Krem

  • 500 ml mleka Łaciate 3,2%,
  • 500 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • 160 g mąki krupczatki,
  • 140 g cukru,
  • Stabilizator do śmietany 2 opakowania,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • Sok z 1/2 cytryny,
  • Aromat waniliowy

Przygotowanie

Biszkopt

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ciągle ubijać, na końcu dodawać po żółtku i ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao i zamieszać. Ciasto podziecić na 2 części. Piec w szerokiej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem przez ok 12 min w temp 180st C.



Krem

Do garnka dodaj mąkę, cukier, mleko i aromat waniliowy. Ugotuj budyń i zostaw do ostygnięcia. Żelatynę wsyp do szklanki, dodaj ok 100 ml śmietanki i zostaw na kilka minut. Następnie podgrzej kilka sekund w mikrofalówce tak by żelatyna się rozpuściła, ale nie zagotowała. Pozostałą śmietankę ubić ze stabilizatorem na sztywno. Do ubitej śmietany dodać budyń, chłodną żelatynę i sok z cytryny. Wymieszać mikserem



Przełorzenie

Na biszkopt wyłóż krem i przełóż drugim biszkoptem. Wstaw do lodówki by masa dobrze stężała. Posyp cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.