Szybkie cynamonki

Łatwy przepis na cynamonki bez użycia drożdży. W sam raz na szybkie śniadanie.

Najlepiej smakują w dniu, w którym zostały zrobione!

Danie: Śniadanie, Deser, Kolacja

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie, Deser, Kolacja

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 łyżki masła Łaciate

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 2/3 szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%

Nadzienie:

  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Polewa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 115 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny
  • ¼ szklanki masła Łaciate
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Masło roztop w rondelku. Posmaruj kwadratowe naczynie do pieczenia 1 łyżką roztopionego masła lub wyłóż papier do pieczenia na blachę.



Krok 2

Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Używając rąk, dodaj 3 łyżki miękkiego masła i ugnieć na kruszonkę. Dodaj mleko i wymieszaj gumową szpatułką, aż powstanie miękkie ciasto.



Krok 3

Wyłóż ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj ciasto na duży kwadrat. Posmaruj powierzchnię ciasta pozostałymi 2 łyżkami roztopionego masła.



Krok 4

Przygotuj nadzienie. W małej misce wymieszaj cukier biały i brązowy oraz cynamon. Dno formy do pieczenia wysyp 1 łyżką mieszanki. Resztą mieszanki wyłóż na ciasto.



Krok 5

Zwiń ciasto w wałek. Potnij go na kilka mniejszych rolek. Cynamonki umieść na płasko w przygotowanym naczyniu.



Krok 6

Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 min, aż cynamonki staną się puszyste i lekko złociste.



Krok 7

Przygotuj polewę. W misce ubij cukier puder, serek śmietankowy, miękkie masło i ekstrakt waniliowy. Masa ma być gładka i bez grudek.



Krok 8

Gorące cynamonki ozdób polewą z serka śmietankowego. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.