Muffinki dyniowo-bananowe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 jajko
  • ⅓ szklanki syropu klonowego
  • ⅓ szklanki oleju kokosowego
  • ¾ szklanki puree z dyni
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych
  • ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ szklanki orzechów pekan
  • ¼ szklanki czekoladowych groszków

Dodatkowo:

  • 1 szklanka granoli waniliowo-kokosowej
  • ¾ szklanki czekolady
  • ½ szklanki prażonych orzechów pekan

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Natłuść blachę na muffinki lub wyłóż ją papierowymi foremkami.



Krok 2

W dużej misce wymieszaj rozgniecione banany, jajko, syrop klonowy, rozpuszczony olej kokosowy, puree z dyni i wanilię.



Krok 3

W drugiej misce połącz suche składniki: płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.



Krok 4

Połącz mokre składniki z suchymi i delikatnie wymieszaj, aż do połączenia. Dodaj posiekane orzechy i czekoladowe groszki.



Krok 5

Przełóż masę do formy, wypełniając foremki do ¾ wysokości.



Krok 6

Piecz przez 18-20 minut, aż patyczek włożony do środka wyjdzie czysty.



Krok 7

Odstaw muffinki do wystudzenia na kilka minut przed wyjęciem z formy​. Przed podaniem ozdób prażonymi, siekanymi orzechami, granolą i kawałkami czekolady. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.