Muffiny z polewą czekoladową i orzechami

Idealna propozycja na urodziny lub inną okoliczność. Pyszne muffiny z orzechami, które sprawdzą się o każdej porze roku.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g masła
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej (można pominąć!)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • Gotowa polewa czekoladowa
  • Garść orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.



Krok 2

Wszystkie suche składniki przesiewamy do wysokiej miski. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka, dodajemy jogurt grecki i rozpuszczone (przestudzone!) masło. Czekolady ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Mokre składniki wlewamy do suchych i łączymy. Wsypujemy czekoladę i mieszamy całość.



Krok 3

Gotową polewę czekoladową rozpuszczamy. Orzechy siekamy ostrym nożem.



Krok 4

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je ciastem do 2/3 wysokości.



Krok 5

Pieczemy 25 minut. Po ostygnięciu dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy orzechami.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.