Muffiny z szynką

Autor:

Monika Och

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szkl. jogurtu naturalnego
  • ½ szkl. wody
  • 125 g masła
  • 1 kulka mozzarelli lub 5 dkg sera żółtego
  • 10 dkg szynki
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypać mąkę i dodać jajko, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, wodę oraz roztopione wystudzone masło. Wszystko zmiksować.



Krok 2

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Plastry szynki kroimy w kostkę zostawiając dwa całe plastry. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Szynkę, cebulę z czosnkiem i ser dodajemy do ciasta i mieszamy.



Krok 3

Formę do muffinek smarujemy olejem lub wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do ⅔ wysokości i w środek wciskamy zrolowane kawałki szynki. Pieczemy w 180°C do zrumienienia około 50 minut. Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.