Mus chałwowy z rodzynkami

Prosty do wykonania mus o słodkim smaku chałwy z dodatkiem rodzynek. Oryginalny deser dla miłośników chałwy.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 ml szklanki śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 250 g białej czekolady
  • 100 g chałwy
  • 50 g rodzynek

Przygotowanie

Krok 1 

100 ml schłodzonej śmietanki Łaciatej wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej posiekaną białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy do niej pokruszoną chałwę i rozpuszczamy dokładnie.



Krok 2

Masę czekoladowo-chałwową pozostawiamy do przestygnięcia. Pozostałą część śmietanki Łaciatej ubijamy na sztywno.



Krok 3

Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę Łaciatą do masy czekoladowo-chałwowej, delikatnie mieszając. Przekładamy do naczynek.



Krok 4

Gotowe desery wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem dodajemy rodzynki.



Wskazówki

Deser możemy udekorować również kawałkami pokruszonej chałwy.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Monika Och

Opublikowany: 2018-01-05 08:02:00

Muszę wypróbować bo bardzo lubię chałwę.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.