Prosty do wykonania mus o słodkim smaku chałwy z dodatkiem rodzynek. Oryginalny deser dla miłośników chałwy.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
100 ml schłodzonej śmietanki Łaciatej wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej posiekaną białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy do niej pokruszoną chałwę i rozpuszczamy dokładnie.
Masę czekoladowo-chałwową pozostawiamy do przestygnięcia. Pozostałą część śmietanki Łaciatej ubijamy na sztywno.
Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę Łaciatą do masy czekoladowo-chałwowej, delikatnie mieszając. Przekładamy do naczynek.
Gotowe desery wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem dodajemy rodzynki.
Deser możemy udekorować również kawałkami pokruszonej chałwy.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Monika Och
Opublikowany: 2018-01-05 08:02:00
Muszę wypróbować bo bardzo lubię chałwę.
Odpowiedz