Pyszne, słodko-kwaśne ogórki w zalewie curry. Bardzo aromatyczne, idealne na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Obrane ze skórki, jednak jeśli ktoś lubi, może skórkę pozostawić. Z takimi przetworami łatwiej będzie przetrwać nadchodzącą zimę.
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Bez glutenu
Bez laktozy
Gorczycę, goździki, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe podprażyć na suchej patelni.
Cebule pokroić w piórka. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Następnie dodać podprażone wcześniej przyprawy, curry i cebulę. Ponownie zagotować i odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie umyć i obrać ogórki. Pokroić je na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.
Przygotować słoiki. Do każdego z nich włożyć liść lub dwa selera i wypełnić ciasno ogórkami. Zalać zalewą, uważając, by ogórki nie wystawały ponad poziom płynu.
Na dnie garnka ułożyć ścierkę. Wstawić słoiki tak, by nie dotykały ani ścianek, ani siebie nawzajem. Zalać wodą do ¾ wysokości słoika, włączyć gaz i gotować 10 minut od zagotowania. Ostrożnie wyjąć gorące słoiki i zostawić na blacie do góry dnem do ostygnięcia. Następnie przenieść do chłodnego miejsca. Ogórki są gotowe po 5 dniach.
Dodaj komentarz