Barszcz ukraiński to danie zdrowe, pożywne i jednocześnie treściwe. To bardzo popularna w naszym kraju zupa, której smak zna chyba każdy. Nie trzeba jej specjalnie przedstawiać. Barszcz polecany jako obiad dla całej rodziny i nie tylko.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Gotujemy wywar na kościach. Dodajemy do niego poszatkowaną drobno kapustę białą, obrane i drobno pokrojone ziemniaki, całość gotujemy do miękkości warzyw.
Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy posiekaną drobno cebulę na złoty kolor.
Na patelnię dorzucamy obrane i pokrojone w paski marchewkę i buraki oraz przecier pomidorowy. Dusimy przez chwilę, po czym dodajemy śmietankę Łaciatą.
Wszystkie składniki z patelni wrzucamy do garnka, doprawiamy do smaku i gotujemy całość przez 15 minut. Zupę przyozdabiamy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-05-07 09:40:00
Smakowity barszczyk, jadlabym codziennie :)
Odpowiedz