Naleśniki czekoladowe z masarpone i truskawkami

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Naleśniki:

  • 50 g masła,
  • 50 g czekolady ,
  • 230 g mąki pszennej,
  • 70 g cukru pudru,
  • 30 g kakao,
  • 3 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 450 ml mleka Łaciate

Krem:

  • 250 g mascarpone Mlekpol,
  • 50 ml śmietanki 30 % Łaciata,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • Truskawki

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuścić w rondelku. Do gorącego masła dodać czekoladę i od razu zdjąć z ognia. Wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i oba składniki połączą.



Krok 2

W osobnej misce ubić jajka oraz żółtka z dodatkiem mleka. Następnie dodać przestudzoną masę czekoladową i przesiać do miski mąkę, cukier puder, kakao. Zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut.



Krok 3

W międzyczasie przygotować krem. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na jednolity krem. Schować do lodówki.



Krok 4

Rozgrzać patelnię do naleśników i smażyć naleśniki na średnim ogniu po obu stronach. Ostudzone naleśniki posmarować kremem, na kremie rozłożyć truskawki i zwinąć w rolady.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.