Znakomite na przekąskę w drodze lub na spotkania z przyjaciółmi. Domowe precle na pewno zasmakują Twoim najbliższym.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Mąkę, drożdże oraz sól przesiewamy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
Ciasto ponownie ugniatamy. Dzielimy na 10 części. Z każdej rolujemy wałek i układamy w kształcie 8.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem sody. Do wrzątku wrzucamy precla i gotujemy z każdej strony po 30 sekund. Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wierzch precli smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy gruboziarnistą solą.
Pieczemy 15 minut.
Dodaj komentarz