Nalesniki drożdzowe

Autor:

mileneczka5

Danie: Śniadanie

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Danie: Śniadanie

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

naleśniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 5 dkg cukru
  • 2 jajka
  • niecały litr mleka Łaciate

sos czekoladowy

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 2 dkg kakao
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1 - naleśniki

Należy przyrządzić ciasto: mąkę mieszamy z mlekiem i jajkami, dodając drożdże z łyżeczką cukru. Wszystko dobrze wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia.



Krok 2

Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.



Krok 3 - sos czekoladowy

Połowę mleka zagrzej z kakao, resztę mleka połącz z mąką ziemniaczaną, razem zagotuj, mieszając dodaj żółtka oraz cukier.



Krok 4

Naleśniki należy smarować sosem czekoladowym i zwijac w trójkaty. Można je posypać delikatnie cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.