Nietypowa potrawka z kurczaka z bobem

Ciekawy i niecodzienny sposób przygotowania potrawki drobiowej - jeśli masz dość nudnych, powtarzanych w kółko przepisów - będzie to dla Ciebie ciekawa odmiana. Potrawka z bobem to idealny pomysł na szybki lunch.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 500 g bobu,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30% ,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Jeśli są duże dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno. Bób gotujemy, odcedzamy i wyciągamy z łupinek.



Krok 2

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek drobno siekamy.



Krok 3

Kurczaka podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Dodajemy cebulę i na sam koniec czosnek. Chwilę dusimy, a następnie wlewamy ok. 1/2 szklanki wody, mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 15 minut



Krok 4

Po tym czasie do potrawki dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki, bób, śmietankę Łaciatą, koperek i przyprawy. Dusimy razem jeszcze 10-15 minut do wyraźnego zgęstnienia sosu.



Wskazówki

Surowego, przyprawionego kurczaka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.