Potrawka z jagnięciny prosto z Florencji

Potrawka z jagnięciny z curry i białym winem to potrawa, która bardzo często jest stawiana na Wielkanocnym stole we Włoszech. Danie jest bardzo smaczne i wręcz idealne na ważne okazje.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg łopatki jagnięcej
  • - 1 papryka czerwona
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 szalotka
  • - 2 łyżeczki curry
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • - 1 szklanka białego
  • - wytrawnego wina
  • - 1 natka pietruszki
  • - 2 cytryny
  • - 3 żółtka

Przygotowanie

Krok 1

Łopatkę jagnięcą kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kroimy drobno czosnek i szalotkę, po czym smażymy je w garnku z curry. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną poprykę i razem obsmażamy, a następnie całość przekładamy do miseczki.



Krok 2

W naczyniu po czosnku z papryką umieszczamy jagnięcinę, którą podsmażamy z każdej strony. Następnie dolewamy białego wina. Gotujemy przez 50 minut, aż mięso będzie wyraźnie miękkie.



Krok 3

Potem kroimy drobno natkę pietruszki. Ścieramy skórkę cytryny, a z samej cytryny wyciskamy sok. Mieszamy w misce pietruszkę ze skórką z cytryny.



Krok 4

Kiedy jagnięcina jest już przygotowana, wyłączamy ogień i dodajemy do żółtek sok z cytryny. Mieszankę dodajemy do jagnięciny i dobrze mieszamy. Przed podaniem danie przyozdabiamy natką pietruszki. Podajemy np. z ryżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.