Szybkie i proste odwrócone ciasto ananasowe. Wygląda efektownie i świetnie współgra z kawą lub herbatą. Przygotowywane jest z ogólnodostępnych składników, które często mamy w domu, więc idealnie sprawdzi się na niezapowiedzianą wizytę gości.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce zmiksuj razem jajka i syrop z ananasa. Dodaj pokrojone na kawałki, miękkie masło i znów zmiksuj. Następnie wsyp suche składniki i dokładnie zmiksuj.
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Na dnie tortownicy połóż plastry ananasa, a następnie wylej przygotowaną masę. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
Po wystudzeniu ciasto obkrój nożem i wyjmij z blaszki. Obróć do góry dnem i wyjmij ciasto.
Smacznego!
Dodaj komentarz