Odwrócone ciasto ananasowe

Szybkie i proste odwrócone ciasto ananasowe. Wygląda efektownie i świetnie współgra z kawą lub herbatą. Przygotowywane jest z ogólnodostępnych składników, które często mamy w domu, więc idealnie sprawdzi się na niezapowiedzianą wizytę gości.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 180 g masła Łaciate
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 plastrów ananasa z puszki
  • 5 łyżek syropu z ananasa

Przygotowanie

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.



Krok 2

W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.



Krok 3

W drugiej misce zmiksuj razem jajka i syrop z ananasa. Dodaj pokrojone na kawałki, miękkie masło i znów zmiksuj. Następnie wsyp suche składniki i dokładnie zmiksuj.



Krok 4

Piekarnik nagrzej do 180°C.



Krok 5

Na dnie tortownicy połóż plastry ananasa, a następnie wylej przygotowaną masę. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”.



Krok 6

Po wystudzeniu ciasto obkrój nożem i wyjmij z blaszki. Obróć do góry dnem i wyjmij ciasto.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.