Ogórki konserwowe

Pyszne domowe ogórki konserwowe. Proste i szybkie w wykonaniu, gdyż nie musisz wcześniej przygotowywać do nich zalewy. Wszystkie przyprawy wsypujesz bezpośrednio do słoika. Zobacz jakie to proste!

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 10 -15 ogórków
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 koszyczek kopru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 duże łyżki octu

Przygotowanie

Krok 1

Ogórki umyj, osusz i odetnij ogonki. Ułóż je dość ciasno w czystym i suchym słoiku.



Krok 2

Do słoika włóż ziele angielskie, ocet, pieprz, liść laurowy, gorczycę, czosnek, koper, sól i cukier. Całość zalej zimną wodą. Mocno zakręć nakrętkę słoika.



Krok 3

Następnie pasteryzuj słoiki przez 10-15 minut we wrzątku. Po wyjęciu odstaw do góry nogami na co najmniej 24h. Smacznego!



Wskazówki

Pasteryzacja polega na włożeniu słoików do garnka i zalanie ich ciepłą wodą tak, aby nie sięgała do zakrętek. Następnie wodę trzeba doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 10-20 min. Po wyjęciu słoików z wody trzeba je dokręcić i pozostawić odwrócone do góry dnem przez co najmniej 24h. 

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.