Pyszne domowe ogórki konserwowe. Proste i szybkie w wykonaniu, gdyż nie musisz wcześniej przygotowywać do nich zalewy. Wszystkie przyprawy wsypujesz bezpośrednio do słoika. Zobacz jakie to proste!
Osób: 1
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Ogórki umyj, osusz i odetnij ogonki. Ułóż je dość ciasno w czystym i suchym słoiku.
Do słoika włóż ziele angielskie, ocet, pieprz, liść laurowy, gorczycę, czosnek, koper, sól i cukier. Całość zalej zimną wodą. Mocno zakręć nakrętkę słoika.
Następnie pasteryzuj słoiki przez 10-15 minut we wrzątku. Po wyjęciu odstaw do góry nogami na co najmniej 24h. Smacznego!
Pasteryzacja polega na włożeniu słoików do garnka i zalanie ich ciepłą wodą tak, aby nie sięgała do zakrętek. Następnie wodę trzeba doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 10-20 min. Po wyjęciu słoików z wody trzeba je dokręcić i pozostawić odwrócone do góry dnem przez co najmniej 24h.
Dodaj komentarz