Omlet ze szpinakiem i serem

Omlet ze szpinakiem i ricottą to proste w przygotowaniu, efektowne śniadanie. Na pewno zasmakuje również dzieciom, które niechętnie jedzą szpinak.

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 pęczek dymki
  • 4 jajka
  • 400 g twarogu
  • 2 szklanki startego sera żółtego (może być też ricotta)
  • ¼ łyżeczki soli lub do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • Ok. 1-2 łyżek bułki tartej
  • Masło Łaciate ( do smarowania naczynia żaroodpornego)

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.



Krok 2

Dymkę siekamy. Szpinak rozmrażamy w garnku podgrzewając. Smażymy tak długo, aż woda odparuje. Następnie odcedzamy z resztki wody.



Krok 3

Jajka roztrzepujemy w misce. Do szpinaku dodajemy dymkę, jajka, twaróg rozdrobiony oraz starty ser żółty. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.



Krok 4

Pieczemy przez około 45 minut. Następnie po tym czasie wyjmujemy i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy na kolejne 15 minut. Podajemy.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.