Oponki serowe

Oponki serowe to dla wielu smak dzieciństwa. Szybkie i proste w przygotowaniu - wystarczy kilka składników, które z pewnością mamy w lodówce i pyszny podwieczorek gotowy. Pozostaje tylko zaparzyć herbatę lub kawę i już jesteśmy gotowi na przyjęcie gości.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g twarogu półtłustego Mazurski Smak,
  • - 400 g mąki pszennej + do podsypania,
  • - 150 g kwaśnej śmietany Łaciata 18%,
  • - 80 g cukru,
  • - 3 żółtka,
  • - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
  • - 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • - 1 łyżeczka octu

Dodatkowo:

  • - olej do smażenia,
  • - cukier puder i cynamon do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Twaróg przecisnąć przez praskę. Wymieszać w misce ze śmietaną, żółtkami, cukrami, octem i sodą. Dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę.



Krok 2

Stolnicę podsypać mąką. Na środku położyć kulę, rozpłaszczyć i rozwałkować na grubość około 1 cm.



Krok 3

Przy pomocy szklanki i kieliszka wycinać oponki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować. Powtarzać wycinanie do wykończenia składników.



Krok 4

W garnku rozgrzać olej do około 175 stopni. Kłaść oponki i smażyć z każdej strony po 2-3 minuty – do zarumienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.



Krok 5

Gdy oponki nieco ostygną, oprószyć cukrem pudrem z cynamonem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.