Ormiańska pizza

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 450 g mielonej jagnięciny
  • 1 średnia cebula
  • 170 g koncentratu pomidorowego
  • 2 jalapeno
  • 1/4 szklanki natki pietruszki
  • 2 łyżki pasty chili harissa
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • 1 łyżka mielonego sumaku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 8 tortilli
  • spray do gotowania
  • 1 średnia cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Papryczki jalapeno pokrój i pozbądź się z nich pestek. Natkę pietruszki posiekaj.



Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej. Usmaż mięso wraz z cebulą na średnim ogniu.



Krok 3

Dodaj koncentrat pomidorowy, jalapeno, natkę pietruszki, pastę harissa, wino, sumak, cynamon, sól i pieprz. Gotuj, mieszając, aż dobrze się połączą.



Krok 4

Spryskaj tortille sprayem do gotowania. Opiecz je do chrupkości na suchej patelni. Na każdą tortille nałóż porcję mięsa z dodatkami. Podawaj z ćwiartkami cytryny. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.