Składniki:

  • 0,5 kg dużych krewetek
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki śmietanki Łaciatej 18 %
  • 120 g startego sera żółtego
  • ½ natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Tabasco mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Tak powstałą marynatą nacieramy krewetki i odstawiamy na 1 godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Cebulę kroimy w bardzo drobą kostkę. Krewetki układamy w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym i skrapiamy je lekko sokiem z cytryny.



Krok 3

Do śmietanki Łaciatej dodajemy cebulę, starty żółty ser, żółtko i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy.



Krok 4

Śmietanką Łaciatą zalewamy krewetki i całość pieczemy przez 10-15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.