Owsiane muffiny dyniowe

Przepis na najlepsze puree z dyni znajdziesz tutaj.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 190 g mąki
  • 90 g płatków owsianych
  • 100 g cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 60 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 60 g orzechów

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę na muffiny papilotkami lub nasmaruj ją olejem.



Krok 2

W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, cukier, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir i goździki.



Krok 3

W osobnej misce połącz puree z dyni, olej, jajka i mleko. Dokładnie wymieszaj.



Krok 4

Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż wszystko się połączy. Jeśli używasz, dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj.



Krok 5

Napełnij przygotowane formy na muffiny do 3/4 wysokości.



Krok 6

Piecz przez 18-22 minuty, aż patyczek włożony w środek muffina wyjdzie suchy.



Krok 7

Odstaw muffiny na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem posyp babeczki dodatkowymi płatkami owsianymi. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.