Pączki z budyniem waniliowym

Danie: Podwieczorek

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rumu
  • 5 dag masła Łaciate
  • 0,5 łyżeczki soli

Budyń:

  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła Łaciate

Dodatkowo:

  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie


Drożdże pokruszyć, wsypać łyżkę cukru, dodać połowę ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 10-15 minut.






Jajka, żółtka, cukier z wanilią, sól, alkohol i cukier biały wymieszać z resztą mleka. Następnie do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać mieszankę jajeczną i wyrabiać przez kilka minut. Masło rozpuścić i ostudzić, dodać do ciasta i wyrabiać mikserem z hakiem do czasu, gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.






Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką deskę, podzielić na kawałki.






Z ciasta formować kulki i układać na posypanej mąką desce. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.






W woku rozgrzać tłuszcz do 170°C, wkładać wyrośnięte pączki i powoli smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku.





Budyń

1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Resztę zimnego mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem, ugotować budyń, przestudzić. Jeszcze ciepły nałożyć do szprycy cukierniczej i nadziewać usmażone pączki. Gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.