Pad Thai to popularne danie kuchni tajskiej składające się z makaronu ryżowego, charakterystycznego sosu (sos rybny, pasta tamaryndowa i cukier trzcinowy) i różnych dodatków. Jest to prawdziwa eksplozja faktur i smaków - jest jednocześnie pikantnie, kwaśno i słodko. Danie zdecydowanie warte wypróbowania.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze, Orzechy, Soja
Bez laktozy
Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw na minimum godzinę. Tak przygotowany makaron nie skleja się (w przeciwieństwie do makaronu zalanego wrzątkiem).
Jeśli używasz mrożonych krewetek w pierwszej kolejności rozmroź je. Następnie obierz, ale zostaw ogonek. Usuń z nich ciemne jelito.
Marchewkę pokrój na bardzo cienkie słupki. Cebulę z dymki pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Papryczkę chili cienko pokrój pod skosem, najlepiej razem z pestkami.
Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce.
Na woku lub patelni rozgrzej olej. Wrzuć papryczkę chili, marchewkę, cebulę i kiełki. Smaż na dużym ogniu, często mieszając. Dopraw sosem sojowym. Dodaj krewetki, przesmaż do uzyskania różowego koloru, a następnie dodaj makaron i sos. Podgrzewaj, aż do zmięknięcia makaronu. Zdejmij patelnię z ognia, zrób na środku wgłębienie i wbij jajko. Szybko wymieszaj, aby jajko się ścięło i oblepiło makaron.
Pad thai przełóż na talerze. Posyp szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!
Dodaj komentarz