Tarta z cukinią, pomidorami i serem

Tarta wytrawna, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna dla tych, którzy szukają pomysłu na pyszny obiad.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 1 i ¾ szklanki mąki
  • - 1 jajko
  • - 1 żółtko
  • - 100 g masła
  • - 1/4 łyżeczki soli
  • - 4 łyżki wody

Farsz

  • - 1 cukinia
  • - 1 cebula
  • - 1 papryka czerwona
  • - 3 pomidory
  • - 1 opakowanie sera feta
  • - ¾ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - ½ szklanki mleka
  • - 4 łyżki wody
  • - 1/3 łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • - 1/3 łyżeczki soli lub do smaku
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • - koperek do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Zagniatamy składniki na ciasto, robimy gładką kulę i wkładamy do lodówki na około 40 minut.



Krok 2

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Przekładamy na formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika na około 8 minut.



Krok 3

Cukinie myjemy i osuszamy, kroimy w plastry. Cebulę, paprykę czerwoną i ser feta kroimy w kostkę. Cebulę, paprykę i ser feta kładziemy na spód tarty. Cukinię układamy na wierzchu. Pomidory kroimy w plastry i również je układamy obok cukinii.



Krok 4

W misce łączymy jajka, mleko, śmietankę Łaciatą oraz przyprawy. Całość mieszamy i wylewamy na warzywa. Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Tak, aby tarta lekko się przyrumieniła i ścięła. Po wyjęciu dekorujemy posiekanym koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.