Przepis dla tych, którzy nie lubią bałaganu przy panierowaniu i smażeniu tradycyjnych udek. Tu sprawa jest uproszczona - udka same będą się piekły. Efekt? Ten sam, a nawet lepszy!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mąkę mieszamy w miseczce z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. W drugiej miseczce umieszczamy bułkę tartą, w trzeciej roztrzepujemy jajka.
Udka obtaczamy w mące, przenosimy do miski z jajkiem, a potem do bułki tartej.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy, umieszczamy w nim udka i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ½ godziny. Po tym czasie obracamy udka i pieczemy kolejne 20 minut.
Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.
Dodaj komentarz