Panini

Panini możemy podawać na różne sposoby. Najważniejszy jednak jest smak bułki. Przedstawiam Wam sprawdzony przepis na domowe panini.

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 2,5 g soli
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki mleka
  • 80 ml wody
  • 3 g świeżych drożdży

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 410 ml wody
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 20 ml mleka
  • 15 g soli

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na zaczyn mieszamy w szklanym naczyniu i zostawiamy w chłodnym miejscu na całą noc.



Krok 2

Składniki na ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodajemy zaczyn i mieszamy raz jeszcze. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką lnianą na 3 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.



Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość 3 cm. Składamy na pół. Zostawiamy na kolejną godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto wałkujemy jeszcze raz na grubość około 3 cm. Kroimy na prostokąty o pożądanej wielkości. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.



Krok 4

Włączamy piekarnik na 250 stopni C ( do czasu nagrzania piekarnika bułeczki „odpoczną”).



Krok 5

Pieczemy 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.