Panini możemy podawać na różne sposoby. Najważniejszy jednak jest smak bułki. Przedstawiam Wam sprawdzony przepis na domowe panini.
Osób: 15
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Składniki na zaczyn mieszamy w szklanym naczyniu i zostawiamy w chłodnym miejscu na całą noc.
Składniki na ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodajemy zaczyn i mieszamy raz jeszcze. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką lnianą na 3 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość 3 cm. Składamy na pół. Zostawiamy na kolejną godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto wałkujemy jeszcze raz na grubość około 3 cm. Kroimy na prostokąty o pożądanej wielkości. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Włączamy piekarnik na 250 stopni C ( do czasu nagrzania piekarnika bułeczki „odpoczną”).
Pieczemy 10 minut.
Dodaj komentarz