Namocz żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj cukier i gałkę. Przekrój połówkę laski wanilii i nożem wyjmij z niej ziarenka. Wrzuć ziarenka i łupinkę wanilii do śmietanki. Gotuj powoli, aż cukier się rozpuści, cały czas mieszając, by nie przypalić wanilii. Zestaw z ognia. Wyjmij łupinkę wanilii. Wymieszaj śmietankę z żelatyną. Przelej całość do przygotowanych miseczek. Wstaw do lodówki na ok. 2 godz.
W małym garnuszku lub patelni wymieszaj cukier z wodą. Postaw naczynie na ogniu. Nie mieszaj. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i brązowieć poruszaj naczyniem, żeby przemieszać karmel. Gdy cukier się rozpuści i nabierze jasnozłotego koloru powolutku wlewaj sok z pomarańczy. Zmniejsz ogień i silikonową łopatka mieszaj. Zdejmij z ognia, gdy karmel będzie całkowicie gładki. Wystudź. Panna Cotte możesz polać sosem lub klasycznie do góry dnem obrócić na talerzyk i dopiero polać karmelem.
Aby łatwo wyjac panna cottę, wstaw na chwilke naczynie z nią do wrzątku, krem powinien się łatwo odkleić.
Dodaj komentarz