Panna Cotta z matchą i białą czekoladą

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
  • 50 g masła Mazurski Smak
  • 2 łyżki herbaty matcha
  • 7 g żelatyny w proszku
  • 500 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 50 g białej czekolady
  • 12 g cukru waniliowego
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Herbatę matcha wymieszaj na gładką pastę z 4 łyżkami mleka. Resztę mleka przelej do garnka, dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. Naczynie z żelatyną wstaw do miski z wrzącą wodą (uważaj, aby woda nie dostała się do naczynia z żelatyną) i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie odstaw do wystudzenia.



Krok 2

W rondelku rozpuść masło i podgrzewaj je na małym ogniu. Masło ma lekko zbrązowieć. Dodaj śmietankę, czekoladę oraz cukier waniliowy. Podgrzewaj wszystko razem, co jakiś czas mieszając. Nie doprowadzaj masy do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj matchę, a następnie żelatynę z mlekiem. Połącz wszystko dokładnie mieszając. Przelej do szklanek.



Krok 3

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru. Na każdą szklankę z deserem nałóż porcję bitej śmietanki. Wstaw desery do lodówki na min. 3 godziny przed podaniem.



Krok 4

Schłodzony deser podawaj ze świeżymi truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. Możesz również go udekorować listkami mięty. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.