Panna Cotta z malinowym sosem

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 500 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 6 arkuszy żelatyny
  • 250 g świeżych malin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • czekoladowa kratka do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Wanilię przekrój ostrym nożem wzdłuż, na pół i zeskrob nasiona. Śmietankę zagotuj z cukrem oraz laską wanilii i nasionami. Gdy tylko osiągnie punt wrzenia zdejmij z ognia. Odciśnij nadmiar wody z żelatyny i rozpuść w ciepłej waniliowej śmietance. Wyjmij laskę wanilii i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Mieszaj od czasu do czasu, aż zacznie żelować.



Krok 2

Cztery foremki opłucz zimną wodą i wypełnij waniliowym kremem. Schłodź przez min 3 h.



Krok 3

Maliny opłucz i kilka odłóż do dekoracji. Pozostałe maliny zagotuj z 2 łyżkami wody, sokiem z cytryny oraz cukrem w rondelku. Przetrzyj przez sitko i odstaw.



Krok 4

Przed podaniem wyłóż panna cottę na talerze deserowe, polej malinowym sosem i udekoruj czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.