Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodaj gruszkę startą na tarce o grubych oczkach, sos sojowy, sól i pieprz. Dodaj odcedzoną fasolę i smaż ok. 5 minut, by smaki się połączyły. Pod koniec smażenia dopraw całość majerankiem.
Podsmażone warzywa przełóż do naczynia robota. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę. Dodaj żurawinę, a potem wymieszaj. Przelej masę do wąskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż orzechy włoskie.
Pasztet piecz ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczony odstaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy i przełóż na płaski talerz. Na wierzchu ułóż gałązki oregano. Smacznego!
Dodaj komentarz