Pasztet z fasoli

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 puszki białej fasoli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodaj gruszkę startą na tarce o grubych oczkach, sos sojowy, sól i pieprz. Dodaj odcedzoną fasolę i smaż ok. 5 minut, by smaki się połączyły. Pod koniec smażenia dopraw całość majerankiem.



Krok 2

Podsmażone warzywa przełóż do naczynia robota. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę. Dodaj żurawinę, a potem wymieszaj. Przelej masę do wąskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż orzechy włoskie.



Krok 3

Pasztet piecz ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczony odstaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy i przełóż na płaski talerz. Na wierzchu ułóż gałązki oregano. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.