Pasztet z łososia z krewetkami i serkiem mascarpone

Ten wykwintny pasztet ma kremową, gładką konsystencję i śmietankowo- łososiowy smak wzbogacony nutą krewetek. To prawdziwie świąteczne danie, które wzbudzi zachwyt u wszystkich wielbicieli ryb.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 10 sztuk krewetek królewskich
  • 300 g wędzonego łososia
  • 200 g mascarpone Mlekpol
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki zmielonego, białego pieprzu
  • sok z ½ cytryny
  • 2-4 łyżek masła Łaciate
  • 3-4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Oczyszczone krewetki usmaż krótko 3-4 minuty na maśle wraz z posiekanym czosnkiem. Lekko ostudź. Odłóż 2-3 krewetki do dekoracji.



Krok 2

Rozdrobnionego łososia, krewetki oraz mascarpone zmiel lub zblenduj na gładkie puree.



Krok 3

Dopraw solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny, a potem jeszcze raz wymieszaj dodając do puree śmietankę.



Krok 4

Nastaw piekarnik na 180ºC. Gładką masę przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz przez 25-30 minut.



Krok 5

Pasztet zostaw do pełnego wystudzenia. Przed podaniem możesz udekorować go łyżką śmietanki oraz pozostawionymi krewetkami. Świetnie będzie się z nim komponował także posiekany szczypiorek. Smacznego!



Wskazówki

Zbyt długie smażenie krewetek sprawia, że stają się gumowate! Powinny zachować różowy kolor.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.