Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami

Pasztet z kurzych wątróbek we francuskim stylu, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Smak dopełniają słone pistacje wraz z kwaskowatą żurawiną. Bagietka z tymi dodatkami świetnie sprawdzi się jako przystawka do wina.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g kurzych wątróbek
  • 150 g masła Łaciate
  • 100 g solonych pistacji
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml whisky (można pominąć i wówczas przygotować wersję bez alkoholu)
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli morskiej

Do podania:

  • chleb żytni lub bagietka
  • konfitura z żurawiny

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Pistacje obrać z łupin, posiekać niedbale.



Krok 2

Na patelni roztopić 2 łyżki masła Łaciate, dodać cebulę i czosnek. Smażyć razem do zrumienienia. Następnie zwiększyć ogień, dodać wątróbki i obsmażać przez 3-4 minuty. Wlać brandy, zagotować. Gotować jeszcze przez minutę, dodać biały pieprz i doprawić solą. Odstawić z ognia.



Krok 3

Zawartość patelni przełożyć do pojemnika blendera, dodać pozostałe masło Łaciate i zmiksować na gładko. Powstałą masę przelać przez sito do miski. Dodać pistacje. Całość przelać do dwóch średnich słoików. Zostawić w lodówce na noc.



Krok 4

Pâté podawać na pieczywie z konfiturą z żurawiny.



Wskazówki

Jeśli pozwoli nam czas, wątróbki najlepiej zalać mlekiem i pozostawić na około dobę – dzięki temu wątróbka będzie delikatniejsza.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.