Pyszne tartaletki z łososiem i brokułem w pysznym kremowym sosie śmietankowo-serowym. Idealny pomysł na kolację.
Danie: Kolacja
Osób: 6-8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy farsz. Brokuł dzielimy na małe różyczki. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy różyczki do wrzątku na około 5 minut. Łososie kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i podsmażamy na maśle, aż się przyrumieni. Pora kroimy drobno i dodajemy do łososia. Smażymy całość chwilę.
Robimy sos. Sery kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kostkę rosołową, sery i mieszamy tak, aby się rozpuściły. Dodajemy Śmietankę Łaciatą i mleko. Całość doprawiamy pieprzem. Sos przelewamy do podsmażonego łososia i dodajemy różyczki brokułu.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, żółtka, jogurt i masło. Całość siekamy nożem i zagniatamy szybko. Wkładamy ciasto na 20 minut do lodówki. Wstawiamy piekarnik na 180°C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem. Ciastem wykładamy foremki. Na spód każdej układamy folię aluminiową i jakieś obciążenie np. fasolę. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Jak ciasto się podpiecze zdejmujemy folię i nakładamy do środka farsz. Pieczemy tartaletki przez około 20 minut. Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii.
Dodaj komentarz