Tartaletka z łososiem i serem

Pyszne tartaletki z łososiem i brokułem w pysznym kremowym sosie śmietankowo-serowym. Idealny pomysł na kolację.

Danie: Kolacja

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 125 g masła Łaciate
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

  • 250 g filetu z łososia
  • Ok. ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • Mały kawałek pora
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 brokuł

Sos:

  • ¼ szklanki mleka Łaciate
  • 50 g masła Łaciate
  • 1 kostka rosołowa
  • 120 g sera camembert
  • 20 g sera żółtego
  • 130 ml Śmietanki Łaciatej 36%
  • Ok. ⅓ łyżeczki pieprzu
  • Listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy farsz. Brokuł dzielimy na małe różyczki. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy różyczki do wrzątku na około 5 minut. Łososie kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i podsmażamy na maśle, aż się przyrumieni. Pora kroimy drobno i dodajemy do łososia. Smażymy całość chwilę.



Krok 2

Robimy sos. Sery kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kostkę rosołową, sery i mieszamy tak, aby się rozpuściły. Dodajemy Śmietankę Łaciatą i mleko. Całość doprawiamy pieprzem. Sos przelewamy do podsmażonego łososia i dodajemy różyczki brokułu.



Krok 3

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, żółtka, jogurt i masło. Całość siekamy nożem i zagniatamy szybko. Wkładamy ciasto na 20 minut do lodówki. Wstawiamy piekarnik na 180°C.



Krok 4

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem. Ciastem wykładamy foremki. Na spód każdej układamy folię aluminiową i jakieś obciążenie np. fasolę. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.



Krok 5

Jak ciasto się podpiecze zdejmujemy folię i nakładamy do środka farsz. Pieczemy tartaletki przez około 20 minut. Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.