Papryki umyj, wysusz, usuń gniazda nasienne i przekrój na pół. Połówki papryk ułóż na blaszce do pieczenia (wnętrzem do dołu) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 30 minut. Papryki są gotowe gdy na skórce pojawią się brązowe plamy (przypieczona skórka). Podpieczone papryki wyjmij z piekarnika, jeszcze gorące włóż do woreczka foliowego i szczelnie zawiń. Pod folią warzywa się zaparzą i łatwiej będzie usnąć skórkę. Po 10 minutach wyjmij papryki z folii i zdejmij przypieczoną skórkę i pokrój papryki w paski.
Rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem i wlej oliwę (opcjonalnie olej do smażenia). Czosnek i cebulę obierz i pokrój na cienkie plasterki i przełóż na rozgrzany tłuszcz. Zamieszaj i smaż przez 2 minuty. Na patelnię przełóż pokrojone pomidory i całość smaż przez około 3-5 minut bez przykrywki. Wsyp pół płaskiej łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Dodaj paprykę, zamieszaj i duś pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze przez 5 minut regularnie mieszając. Przed podaniem dodaj świeże liście bazylii. Smacznego!
Dodaj komentarz