Pofaki Gerdooyi to perskie ciasteczka orzechowe z dodatkiem pistacji. Idealne jako przekąska na każdą okazję.
Danie: Deser
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Rozgrzej piekarnik do 165°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Do miski dodaj żółtka, cukier, kardamon i wanilię. Miksuj przez ok. 5 min na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i kremowa. Dodaj posiekane orzechy włoskie.
Łyżeczką nakładaj porcje ciasta na przygotowaną blachę, zostawiając odstępy około 2,5 cm. Na wierzchu umieść pistacje.
Piecz przez ok. 15 minut, aż ciastka będą lekko brązowe. Pozwól im całkowicie ostygnąć na blasze. Smacznego!
Ciastka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Możesz je także zamrozić i przechowywać w ten sposób do 3 miesięcy.
Dodaj komentarz