Połączenie malin, migdałów i wanilii sprawdza się zawsze, co stało się inspiracją do powstania tych babeczek. Dzięki dodatkowi maślanki muffinki nie wysychają podczas pieczenia i są naprawdę miękkie. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezy i okoliczności.
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
100 g masła rozpuścić w garnuszku lub mikrofali i ostudzić. Połączyć z maślanką i jajkami. Krótko zmiksować.
W osobnej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Wlać mokre składniki do miski ze składnikami suchymi, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać ½ malin i wmieszać w masę.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Masło pokroić w kostkę. Ucierać z pozostałymi składnikami palcami do momentu, aż powstanie kruszonka.
Przygotować 18 silikonowych foremek lub formę na babeczki z papilotkami. Rozlać masę do około ¾ wysokości foremki. Następnie ułożyć na górze pozostałe maliny. Posypać równomiernie kruszonką.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Jeśli używamy mrożonych malin, nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania, prawdopodobnie będzie jednak trzeba wydłużyć nieco czas pieczenia.
Dodaj komentarz