Perskie szaszłyki z kurczaka

Jujeh Kabob to klasyczny przepis na perskie szaszłyki z kurczaka. Jest to bardzo smaczne i aromatyczne danie. Często podaje się je z pieczonymi pomidorami, cebulą, plasterkami cytryny i ryżem. My proponujemy spróbować ich z ryże, jajkiem i pomidorkami!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • ⅓ łyżeczki mielonego szafranu
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1,4 kg piersi z kurczaka
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1 cytryny
  • metalowe szpikulce lub wykałaczki
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokrój go w ok. 2,5 cm kostkę. Cebulę pokrój w cienkie plastry.



Krok 2

W dużej szklanej misce wymieszaj cebulę, sok z limonki, sok z cytryny, sól, pieprz i szafran. Wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek i jeszcze raz wymieszaj. Dodaj kurczaka i delikatnie wymieszaj w marynacie. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na 6 godzin lub na noc. Co kilka godzin wymieszaj.



Krok 3

Rozgrzej grill na średnio-wysoką temperaturę i lekko natłuść ruszt lub rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oleju.



Krok 4

Wyjmij kurczaka i usuń z niego nadmiar marynaty. Nadziewaj kurczaka na metalowe szpikulce, upewniając się, że nie jest zbyt ciasno upakowany.



Krok 5

Grilluj szaszłyki na rozgrzanym grillu, aż kurczak się zarumieni i przestanie być różowy w środku. Obracaj w razie potrzeby, co 10-15 minut, aby kurczak przypiekł się z każdej strony.



Krok 6

Gotowe szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wskazówki

Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć pokrojonych na ćwiartki udek z kurczaka bez kości.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.