Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Jarmuż blanszować w osolonej wodzie, osączyć, usunąć grube łodygi, posiekać. Ugotowane ziemniaki dokładnie ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Połączyć z ugotowaną kaszą, dodać drobno pokrojoną cebulę i jarmuż, ostudzić.
Kapustę drobno posiekać, zalać wrzącą wodą i gotować przez kilka minut, osączyć. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę i marchew połączyć z kaszą.
Jajko roztrzepać, połączyć z warzywami, dodać mąkę i zmiażdżony czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Z masy formować okrągłe placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony. Rumiane placuszki osączyć na papierowym ręczniku.
Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku.
Dodaj komentarz