Pieczeń z dynią w sosie grzybowym

Pieczeń z dynią w sosie grzybowym to świetny pomysł na wykwintny obiad w gronie najbliższych. Grzyby są doceniane przede wszystkim za smak i aromat. Zawierają również wiele składników odżywczych. Są źródłem witaminy D. Na dodatek grzyby są bogatym źródłem minerałów i pierwiastków śladowych. Również dynia jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza w cynk.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów
  • 600 g schabu cielęcego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 300 g dyni
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby zalewamy 1 szklanką zimnej wody i odstawiamy na 10 godzin do namoczenia.



Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso obsmażamy na oleju z każdej strony. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą, dodając po 1 łyżeczce soli i pieprzu. Następnie wlewamy gorący bulion z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i pod przykryciem wkładamy do piekarnika na 50 minut.



Krok 3

Do naczynia z mięsem dodajemy pokrojone grzyby, 5 łyżek wody z moczonych grzybów, pokrojoną w kostkę dynię oraz bazylię. Wstawiamy do piekarnika, temperaturę ustawiamy na 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. W międzyczasie mięso polewamy sosem z pieczeni.



Krok 4

Mięso wyciągamy do miski i odstawiamy na 10 minut. Naczynie żaroodporne ustawiamy na ogniu i dodajemy łyżkę mąki zmieszaną z 1 szklanką wody. Następnie mieszamy i gotujemy. Mięso kroimy na plastry i podajemy z dynią i sosem grzybowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.