Cukinia jest wyjątkowo niskokalorycznym warzywem - 100 g tego warzywa zawiera zaledwie 15 kcal, dlatego jest szczególnie polecana osobom dbającym o sylwetkę. Zapieczona z serem mozzarella i pomidorami stanowić może smaczny obiad lub kolację. Można podawać solo lub na przykład z grzankami czosnkowymi.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 1-2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Cukinię umyć, osuszyć. Przekroić na pół. Łyżeczką wydrążyć pestki, resztę miąższu nakłuć widelcem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wnętrze oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.
Mozzarellę wyjąć z zalewy i odcisnąć na ręczniku papierowym. Pokroić w plastry. Pomidora także pokroić w plastry.
Na podpieczonej cukinii ułożyć naprzemiennie plastry mozzarelli i pomidora. Posypać solą, pieprzem, suszoną bazylią i oregano. Wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 15 minut, do rozpuszczenia się mozzarelli.
Cukinię wyjąć z piekarnika, skropić oliwą z oliwek i posypać listkami świeżej bazylii.
Dodaj komentarz