Składniki:

  • - 800 g pieczeni jagnięcej
  • - 2 łyżki oleju
  • - 3 cebule
  • - 2 duże papryki
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka octu balsamicznego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 2 łyżki słodkiej papryki
  • - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki
  • - 1 łyżka oregano

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie przyrumieniamy pieczeń z jagnięciny. Obsmażamy razem drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, doprawiamy paprykami w proszku i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy octem, oregano i przyprawami. Dusimy 10 minut.



Krok 2

Mięso następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem paprykowym i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.



Krok 3

Następnie mięso wyciągamy z naczynia żaroodpornego. Powstały sos miksujemy. Jagnięcinę kroimy na grube plastry, które polewamy sosem paprykowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.