Pieczona kaczka z gruszką, marynowana w czerwonym winie

Pyszna, mięciutka, rozpływająca się w ustach kaczka marynowana w czerwonym winie, podana z purée marchewkowo-gruszkowym. Idealne danie na wykwintną, elegancką romantyczną kolację.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 3 gruszki
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 seler naciowy
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 18%
  • 2 łyżki oliwy

Marynata:

  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Skórkę na kaczce natnij w kratkę. Przygotuj marynatę, mieszając wszystkie jej składniki, a potem natrzyj nią dokładnie kaczkę. Odstaw na noc do lodówki.



Krok 2

Kaczkę obsmaż na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Dodaj pokrojone gruszki bez pestek oraz jedną obraną i pokrojoną marchewkę. Piecz przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.



Krok 3

Pozostałe marchewki obierz i pokrój w słupki, seler pokrój w długie paski, a cebulę na połówki. Wszystko podpiecz na grillu lub patelni grillowej.



Krok 4

Sos, który zebrał się pod kaczką wraz z gruszkami i marchewką zblenduj na gładkie purée, a potem dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj.



Krok 5

Gotową kaczkę pokrój w plasterki. Podawaj z puree oraz grillowanymi warzywami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.