Pyszna, mięciutka, rozpływająca się w ustach kaczka marynowana w czerwonym winie, podana z purée marchewkowo-gruszkowym. Idealne danie na wykwintną, elegancką romantyczną kolację.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Skórkę na kaczce natnij w kratkę. Przygotuj marynatę, mieszając wszystkie jej składniki, a potem natrzyj nią dokładnie kaczkę. Odstaw na noc do lodówki.
Kaczkę obsmaż na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Dodaj pokrojone gruszki bez pestek oraz jedną obraną i pokrojoną marchewkę. Piecz przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.
Pozostałe marchewki obierz i pokrój w słupki, seler pokrój w długie paski, a cebulę na połówki. Wszystko podpiecz na grillu lub patelni grillowej.
Sos, który zebrał się pod kaczką wraz z gruszkami i marchewką zblenduj na gładkie purée, a potem dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Gotową kaczkę pokrój w plasterki. Podawaj z puree oraz grillowanymi warzywami. Smacznego!
Dodaj komentarz