Szynka duszona z dynią i zieloną papryką

Autor:

agatab

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • ½ kg szynki surowej
  • 400 g dyni (obranej i wydrążonej)
  • papryka zielona
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżeczki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawa do dań Kucharek
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • tymianek
  • chilli do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki mąki + niewielka ilość zimnej wody

Przygotowanie

Krok 1

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy Kucharkiem, oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym oleju (jeśli mamy małą patelnię to smażymy partiami). Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.



Krok 2

Dynię i oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy cebulę, mięso, dynię, paprykę, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając) około 40 minut.



Krok 3

Mąkę łączymy z zimną wodą, dodajemy odrobinę gorącego wywaru z mięsa, mieszamy i wlewamy do garnka, całość dusimy pod przykryciem około 5 minut. Pod koniec duszenia dodajemy natkę pietruszki, mieszamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.