Pieczone marchewki w miodowej glazurze

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 12 średnich marchewek
  • 50 g masła Mazurski Smak
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 szczypta mielonej pikantnej papryczki
  • sól
  • pieprz
  • śmietana Mazurski Smak 18%

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową lub połóż arkusz papieru do pieczenia. Marchewki umyj, obierz i osusz.



Krok 2

Przygotuj marynatę. W garnuszku lub na niewielkiej patelni rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Kiedy przestygnie, dodaj miód i mieloną pikantną paprykę. Dokładnie wymieszaj.



Krok 3

Za pomocą pędzelka posmaruj dokładnie marchewki marynatą. Przełóż je do żaroodpornego naczynia lub na blachę do pieczenia. Warzywa mają na siebie nie zachodzić. Oprósz je z wierzchu solą i pieprzem.



Krok 4

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 - 35 minut (w zależności od wielkości i grubości warzyw). Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj widelcem i sprawdź, czy marchewki są miękkie. Gotowe marchewki podawaj ze śmietaną. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.