Rozgrzej piekarnik do 200°C. Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową lub połóż arkusz papieru do pieczenia. Marchewki umyj, obierz i osusz.
Przygotuj marynatę. W garnuszku lub na niewielkiej patelni rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Kiedy przestygnie, dodaj miód i mieloną pikantną paprykę. Dokładnie wymieszaj.
Za pomocą pędzelka posmaruj dokładnie marchewki marynatą. Przełóż je do żaroodpornego naczynia lub na blachę do pieczenia. Warzywa mają na siebie nie zachodzić. Oprósz je z wierzchu solą i pieprzem.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 - 35 minut (w zależności od wielkości i grubości warzyw). Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj widelcem i sprawdź, czy marchewki są miękkie. Gotowe marchewki podawaj ze śmietaną. Smacznego!
Dodaj komentarz